Wat is douanewaarde?

Douanewaarde is de waarde van de goederen en bijna alle voortvloeiende kosten buiten de Europese Unie. Douanewaarde wordt gehandhaafd wanneer je goederen gaat inklaren of te wel invoeren.
De berekening van de douanewaarde is middels een internationaal verdrag gesloten door de landen van de WTO. Sinds 1 Juli 1980 zijn deze bepalingen van kracht in de EU en zijn inmiddels opgenomen in het voormalig CDW en het huidige DWU.

De bepaling van de douanewaarde gebeurt niet volgens een enkele methode maar door onderstaand zestal methoden toe te passen in de volgorde zoals aangeduid.
Transactiewaarde van de ingevoerde goederen.
Voor de goederen betaalde of te betalen werkelijke prijs bij verkoop voor uitvoer naar het douanegebied van de Unie ( artikel 70 DWU).
Transactiewaarde van de identieke goederen.
De prijs van identieke goederen die op of nagenoeg hetzelfde tijdstip zijn uitgevoerd naar het douane gebied van de Unie als de te waarderen goederen ( artikel 74, lid 2, letter a, DWU)
Transactiewaarde van de soortgelijke goederen.
Goederen die op hetzelfde of nagenoeg het tijdstip naar het douanegebied van de Unie zijn als de te waarderen goederen ( artikel 74, lid 2, letter b, DWU)
Aftrekmethode ( terugrekenmethode )
De waarde gebaseerd op de prijs per eenheid waartegen de ingevoerde goederen of identieke of soortgelijke ingevoerde goederen in het douanegebied van de Unie in de grootste samengevoegde hoeveelheid zijn verkocht aan personen die niet zijn verbonden met de verkopers. ( artikel 74, lid 2, letter c, DWU)
Methode van de berekende waarde ( kostprijs plus methode )
Bij deze methode gaat men uit van de productie kosten in het land van waaruit de goederen worden geëxporteerd. De berekende waarde bestaat uit de som van:
– de productie kosten
– bedrag voor winst en bedrijfskosten dat bij dergelijke verkopen voor uitvoer naar de unie gebruikelijk is.
– De kosten van vervoer, verzekeringen en van handelingen tijdens het vervoer tot aan het douane gebied van Unie. ( artikel 74, lid 2, letter d, DWU)
Fall-backmethode ( redelijke middelen )
Bij het gebruik van deze methode worden de vijf voorafgaande methodes opnieuw beoordeeld met een redelijke soepelheid. ( artikel 74, lid 2, letter d, DWU)

Voor informatie kunt u het Handboek Douane raadplegen.

Hoe belangrijk is de douane waarde.

De douanewaarde wordt gebruikt wanneer u goederen gaat invoeren of te wel gaat inklaren.

Voorbeeld:

De heer Jansen heeft het nieuwste model auto gekocht in Amerika voor een prijs van € 25.000, -. De auto handelaar in Amerika is bereid om de auto voor die tarief tot aan de haven in Amerika af te leveren. Tevens daarbij de douane documenten in Amerika af te handelen voor de heer Jansen. De heer Jansen betaalt de zeevracht en verzekering tot aan de haven in Rotterdam. Op de factuur wordt de Incoterm FOB vermeldt. Tijdens de inklaring geeft de heer Jansen de factuur waarde door als douane waarde.

Na twee jaar kreeg de heer Jansen voor de auto die hij in de prak heeft gereden een naheffing over de invoerrechten en btw.
Weet u wat de heer Jansen verkeerd heeft gedaan?

Hebt u nog vragen? Stuur ons een bericht en wij nemen z.s.m. contact met u op.

Wilt u weten hoeveel invoerrechten u verschuldigd bent?

Stuur ons een bericht.