Goederencodes en Classificatie

Een verkeerde goederencode gebruiken kan vergaande consequenties hebben.
Consequenties zoals:
Te veel of te weinig douanerechten betalen.  Met als gevolg een verzoek tot bij betaling of schuldig worden bevonden aan belasting ontduiking.

Hoe belangrijk is een goederencode.

De goederencode gebruikt in de douaneaangifte is het hart van de maatregelen en heffingen die invloed hebben op hoe wij zaken doen.

Voorbeeld:
Voor fietsen uit China betaal je 14% invoerrechten en 48,5% antidumpingrechten. Hetzelfde fiets kan in Filipijnen gemaakt worden en door middel van een preferentieel invoerrechtstarief zonder antidumpheffing betaal je 0%.”
De keus is nu wel gemaakt.

De Europese Unie verlangt wel dat je door middel van een Formulier A kan aantonen dat de fietsen van land oorsprong Filipijnen zijn.
Op basis van de goederencode en land van oorsprong met de Formulier A verlangt de douane dat je ook de code opgeeft voor het preferentieel oorsprongsbescheid bij de douaneaangifte.
De classificatie van de fietsen bestaat uit de goederencode, aanvullende documenten of te wel aanvullende codes.

Goederencodes veranderen

Zoals de wereld veranderd gebeurd dat helaas ook met de goederencodes.
De meeste veranderingen zullen per 1 juli of 1 januari door de desbetreffend partijen gecommuniceerd worden, veranderingen die noodzakelijk zijn zullen tussentijds geïmplementeerd worden.
Veranderingen op de jurisprudentie kunnen ook invloed hebben op de vaststelling van de juiste goederencode. Het is belangrijk dat u uw goederencodes altijd nakijkt.

Goederencode bepalen

Goederencode bepalen kan vaak heel lastig zijn.
Hoe moet u dat nou doen?
Om goederen code te bepalen moet u eerst vast kunnen stellen wat is het product, wat is het wezenlijke karakter en wellicht hoe ga je het product gebruiken, worden ze aangeboden in assortimenten, is het verpakt, is het een samengesteld product, etc.
Ik kan een boekwerk toewijden aan hoe je een product moet indelen.
Daar hebt u geen baat bij.

Hoe kunnen wij u ondersteunen

Hebt u een product of een heel webwinkel assortiment wij kunnen u adviseren welke goederen codes u moet gebruiken.

Stuur ons nu een bericht!

Stuur ons een bericht en wij nemen z.s.m. contact met u op.